středa 26. června 2019

Jiriny kvety

Jiřiny jsou právě v plném květu. Přemýšlíte, že si je příští rok pořídíte, ale zdají se vám náročné na pěstování? Zkusíte-li je jednou vysadit, uvidíte, . Nízké dekorační jiřiny mívají květy kolem deseti centimetrů v průměru a jsou plnokvěté – jejich znakem je právě to, že nesmí být vidět střed květu.


Střapaté a barevné jiřiny jsou typicky podzimními květinami, i když zdobí zahrady i předzahrádky již od druhé poloviny léta.

Pro bohaté kvetení a vyrovnaný růst potřebují jiřiny dostatek živin. Hnojíme je proto každý týden až do poloviny srpna hnojivy pro zahradní . Jedny z nejkrásnějších květin na zahradě jsou jiřiny. Co do množství podob se mohou srovnávat s růžemi. Málokterá květina je tak rozšířena a oblíbena jako jiřinka, nazývající se právem.


Odrůdy s drobnými až středními květy jsou vhodným materiálem k řezu. Pro větší přehlednost byly jiřiny rozděleny do skupin podle tvaru květu – například pomponkovité, kulovité, jednoduché, pivoňkovité, orchideovité, kaktusovité . Nedoporučuje se sázet je pod stromy.

Zde totiž vytvářejí vytáhlé keře a málo kvetou. Protože jsou jiřiny květiny středoamerického původu, českou zimu by nepřežily. Je tedy nutné hlízy zazimovat. Před příchodem větších mrazů, . Není divu, vybrat si můžete z množství barev, velikostí . Květy mají snad všechny barvy (kromě modré), . Co se týče velikosti květů , jejich tvarů a barev, je zde opravdu veliký výběr a stává se stále těžším úkolem vypěstovat.


Svým robustním vzrůstem a . Díky tomu se květy jiřin mohou pochlubit neskutečně pestrou paletou barev: od bílé přes odstíny žluté, červené, oranžové, růžové až po hnědou . Kompost v době sucha zadržuje závlahu, tedy nešetřit, raději více než méně, vzhledem k očekávanému suchému počasí. Granule jsou živiny pro tvorbu květů. Květy jiřin mohou být dvoubarevné, červené, žluté či bílé… Hlíza je základepro vypěstování pěkných jiřin potřebujeme kvalitní hlízy, které by po zimě měly být . Nevyžadují zvláštní péči, na jednom místě rostou i kvetou desítky let. Tento nádherný a velice zajímavý náhrdelníkový druh jiřiny lze jako jednu z mála. Pokud pěstujeme druh s velkými těžkými květy , doporučujeme je přivázat ke kůlkům.


Na podzim, když přejde první mrazík a listy zmrznou, se jiřiny vyndají ze. Květy přes bílou, žlutou a růžovou barvu až po modrou s nápadnými.

Prvním místem, kde se jiřiny v Evropě objevily, byla madridská botanická . Ty nejsou schopny odolávat mrazům, protože jiřiny pocházejí z. Jedlé jsou však nejen hlízy, ale také květy , jimiž lze v létě ozdobit salát. Mexičanky zazářily tisíci barevnými květy. Skalice - Tisíce květů mnoha různobarevných odrůd královen podzimu jiřin obdivovali od pátku do neděle . O jiřinách a ne jen o nich se říká, že s jejich kvetením přichází podzim.


Udržet sbírku v dobrém stavu je velké umění, které Jan Dvořák ovládá. Vedle toho se zabývá šlechtěním kamélií, sprašuje jejich květy , vysévá semena a hodnotí . Podzim v celé své barevné kráse dodává lidskému oku potěšení. Záhonům sem tam ještě vládnou zajímavé květy a člověk s radostí na ně hledí. Pochází z Mexika a současná nabídka zahrnuje takové .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky