čtvrtek 7. června 2018

Tařice

Jsou to byliny i keře se střídavými jednoduchými listy a čtyřčetnými květy. Rod zahrnuje asi druhů, které byly . Kvetoucí tařici skalní můžete obdivovat na přelomu dubna a května na řadě míst naší přírody. Její zářivě žluté květy často tvoří celé koberce a . Původně roste na vápencových skalách, kde tvoří koberce stříbrozelených listů a jasně žlutých květů.

Patří k chráněným druhům, roste ve střední a jižní Evropě a Malé Asii, na území ČR pouze v nejteplejších oblastech. Tařice patří mezi skalničky. Každá pořádná skála se na jaře ozdobí žlutými bochany této, sice chráněné, leč na místech výskytu většinou hojné rostliny. Aurinia saxatilis - tařice skalní. Slovensky: Taričník skalný.


Tvoří splývavé trsy, které srostou do hustých porostů. Brassicaceae - brukvovité (křížaté).

I mimo dobu kvetení je okrasná kompaktním růstem. Na půdu není náročná, spíše preferuje chudší půdy s dobrým odtokem vody. Po odkvětu je možné lehké zastřižení, aby i po zbytek . Místa výskytu: Vyskytuje se na skalnatých svazích, na skalách, na zdech skalních . Sazenice zakořeněná v nádobě, vegetativně množená.


Popis: Velice dekorativní skalnička, kvete brzy na jaře záplavou . Arduinova) - Botanická fotogalerie - Prohlížení a vyhledávání fotografií rostlin. Tařičky a huseníky jsou si vzájemně v mnoha ohledech . Plantae - rostliny oddělení Magnoliophyta - rostliny krytosemenné třída . Přírodní rostlinyVendula Janatková. Doba květu: duben – červen.


Vytrvalá nízká bylina, kterou najdeme na suchých prosluněných svazích a na skalách, zvláště vápencových. K vytvoření tohoto alba mě přiměl neobvykle velký a krásný trs tařice , ale i ostatní květena kolem tohoto domečku stojí za zhlédnutí. Zemina sušší, propustná hlinito - písčitá.


ARDUINII (Fritsch) Dostál – tařice skalní Arduinova.

Půda by měla být písčitá . Alyssum arduinii Fritsch, Alyssum saxatile L. Zpět na článek nejbarevnějších skalniček. Nízká trsnatá trvalka s chlupatými šedozelenými listy. Chocholíky květů jsou tvořeny malými, žlutými čtyřčetnými kvítky.


Nízká letnička polštářovitého vzrůstu vhodná na záhonové výsadby, . Trsnatá trvalka vhodná zejména do skalek a na záhonové výsadby, s vejčitými, chlupatými, šedozelenými listy a zlatožlutými květy, . Botany, plant physiology, Životní prostředí, ekologie . Nákup bez rizika: dní na vrácení. Pravidla českého pravopisu. SLOVNÍ TVARY: tařice ~ tařic- ~ tařicemi ~ tařici ~ tařicích ~ tařicím .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky