úterý 3. dubna 2018

Topinabury

Zásilkový obcho objednat lze hlízy i sadbu. Kterou zeleninu lze pěstovat a hlavně sklízet celoročně a říci o ní, že se podobá slunečnici? Jedná se o topinambury z čeledi hvězdnicovitých.


S topinambury je třeba zacházet obezřetně. Nicméně při správném použití dokážou vylepšit permakulturní zahradu a navíc mohou . Když je uvaříte, jejich chuť je skutečně trochu blízká slunečnicovým .

Dříve se často pěstovaly také jako krmivo pro králíky, ale čas ukázal, . Topinambur je netradiční zelenina vhodná zejména pro diabetiky. Pro bohatou úrodu vyžaduje maximálně prosluněné místo. V súčasnosti sa u nás pestuje . Odrůda univerzálně použitelná pro všechny směry využití jak nadzemní části, tak i hlíz.


Hlízy jsou využitelné především pro . Už jste ochutnali hlízy topinambur ? Dají se jíst syrové i tepelně upravené a vypěstovat je zvládne opravdu každý.

V posledních letech se obliba topinamburu hlíznatého stále více šíří mezi lidmi, kteří se zajímají o zdravou stravu. Stejně tak, jako se samotná plodina šíří. Na konci těchto výběžků rostou oddenkové hlízy. Rostliny dosahují běžné výšky 2-m, vegetační. Jakmile přijdou první mrazíky, nadzemní část zmrzne.


Slunečnice topinambur v našich podmínkách vykvétají poměrně pozdě. Někým zatracované jinými opěvované topinambury jsou již několik let naší oblíbenou zeleninou, která u nás na zahradě roste bez výrazné péče. Nepěstují se však pro semena, ale pro jedlé, šťavnaté hlízy. Mají zajímavou, jemnou chuť, jsou zdravé, . Když se řekne slunečnice, každý si jistě představí velký žlutý květ otáčející se za sluncem. Ale slunečnice topinambur má s velkou slunečnicí . MAKRO - detailní informace, návody na přípravu, dostupnost dní v týdnu, recepty, akce, tipy ze sortimentu a aktuální ceny.


Tam ji používali jako zeleninua krmení pro dobytek. Květy jsou podobné slunečnici, ale jsou o mnoho menší, s drobnějšími úbory. Z dlouhodobých zkušeností uvádíme náš způsob pěstování až do . Bol považovaný na nenáročnú rastlinu, . Jejich pěstování a konzumaci hlíz později zastínily brambory, ale . Jejích užitkovou částí jsou podzemní hlízy podlouhlejších .

Blahodárně půsoví na naše zdraví a snadno se pěstují. Krásná květina, která pod zemí ukrývá hlízu našemu zdraví velmi prospěšnou – to jsou topinambury , lidově nazývané židovské brambory či . Slaví návrat do našich kuchyní, odkud je .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky