pátek 11. listopadu 2016

Meruňkové jádra

Pecky meruněk obsahují jádra (mandle) a tyto můžeme rozdělit na dva druhy, a to sladké a hořké. Sladké jsou většinou ty běžně dostupné a lze je . Kolují nejrůznější zvěsti o jedovatosti meruňkových jader. Při nadměrné konzumaci sice mohou být nebezpečná, stejně jako třeba mandle, na druhou stranu ale . Amygdalin je kyanoglykosi který se rozkládá vlhkostí a enzymatickou činností na cukr a jedovatý kyanovodík.

U batolat je riziko, že překročí bezpečný limit, již při konzumaci jednoho malého jádra meruněk. V meruňkových jádrech se přirozeně vyskytuje . Persiko nebo také hořké mandle, ale jsou to vlastně meruňková jádra , vyloupané pecky meruňek. Doporučené denní dávkování: meruňková jádra dvakrát denně.


Kromě toho v nich najdete i kyselinu gama-linolenovou, linolovou, nebo . Problém je, že sušená meruňková jádra , z nichž se pilulky skládají, jsou stejně jako ta vyloupaná z meruněk, jedovatá. Ostatně i sami uživatelé .

Dobrou zprávou je, že společně se zdravým životním stylem a vyváženou stravou. Mezi živinami, které obsahují, je jedna s názvem amygdalin, která je . Primitivní národ Hunzasů byl známý pro konzumaci meruňkových jader ve velkém množství. Aby se dostali k měkkému jádru , rozbíjeli tvrdé pecky.


Hořká meruňková jádra působí proti rakovině. Laetril, což je jiný název pro vitamín B1 obsahuje mimo jiné přírodní substanci zvanou . Podobně jako většina ořechů a semen, tak i jádra meruněk jsou velice výživná. Obsahují především látku zvanou amygdalin neboli méně . Tyto látky mají svou jedinečnou kombinací příznivý vliv na lidský . Plod obsahuje kamenitou schránku skrývající semínko – jádro.


Na základě 30-letého výzkumu se doporučuje - meruňkových jader za den. Food Standards Agency (FSA) doporučuje ne více než jádra za den. Sladká meruňková jádra jako neobvyklé oříšky obvyklé chuti.


Celý život doma posloucháte, že meruňková jádra jsou nebezpečná a rozhodně se nemají jíst. Pak vás navštíví sousedka s tím, že je dětem .

Sladká jádra meruněk (Prunus armeniaca), neboli také „hořké mandle“ se vyznačují výraznou chutí velice podobnou mandlím. Allnature hořká BIO meruňková jádra jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a vzácného amagdalinu, který se vyskytuje jen v jádrech některých druhů . Meruňky pochází s největší . Mají typicky oříškovou chuť a stejně jako oříšky je můžeme i konzumovat samostatně nebo .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky