čtvrtek 15. března 2018

Pampeliska lekarska

Nejznámější je pampeliška lékařská. Tato pampeliška se často uvádí pod starším jménem smetánka lékařská. Smetánka lékařská je bylina známá především pod názvem pampeliška.


Pro mnohé zahrádkáře je pouhým nenávistným, rychle se . Taraxacum officinale - pampeliška lékařská (obecná), smetanka lékařská.

Pokud se na polích, loukách a mezích objeví, je to . Hluboce kracovité listy pampelišky tvoří . V lidovém názvosloví je známa jako pampeliška. Je pochopitelné, že při závažných onemocněních je lékařská pomoc nevyhnutelná a omezit se v takových . Z dužnatého vřetenovitého kořene vyrůstá u země růžice kracovitých listů. Nejléčivější částí pampelišky neboli smetánky lékařské je kořen, používají se. Slovenský název: Púpava lekárska.


Německý název: Gemeiner Löwenzahn.

Na orné půdě, kde se provádí podzimní orba, se pampeliška neprosadí. Má výrazná žlutá květenství – úbor obsahující . Játra, jarní únava, žlučník, žaludek, slezina, močení. Popis Trvalka, má silný kůlovitý kořen. Přízemní listy jsou v růžici.


Uvnitř stonku obsahuje mléčnou šťávu. Kromě použití proti rakovině lze využít k detoxikaci jater, snížení cholesterolu, . Koření až do hloubky metrů. Téměř nejrozšířenější bylina na území České republiky s překvapivými účinky. Ačkoli je pampeliška lékařská (též známá jako smetánka lékařská) brána spíše jako plevel, už samotný její druhový název napovídá, že se jedná o významnou . Povzbuzuje činnost trávicích orgánů a sekreci trávicích šťáv.


Používá se také jako močopudný prostředek. Zářivě žluté květy pampelišky. Má nápadná žlutá květenství, tzv. Léčivé účinky pampelišky lékařské.


Kdy sbírat pampelišku lékařskou,. Nejprve zaujme pozornost sytě žlutými květy, po odkvětu zbude jen šedé chmýří, které rozfouká vítr.

Na jaře kvetoucí nápadná rostlinka pampeliška , často uváděná pod názvem smetánka lékařská , je známá nejen svými nápadně žlutými květy, . Pampelišku pozná každé malé dítě. Ani se nenadějeme a louky kolem nás budou obsypány žlutými úbory pampelišek. Zahrádkáři budou tvrdošíjně . Dobry den maminka mi nahle zemrela v unoru a dostala jsem umrtni lekarskou zpravu ale moc tomu . Dalším jménem smetánka lékařská je rostlina z čeledi hvězdnicovitých, s nápadně žlutým květenstvím. Roste běžně na loukách, trávnících, zpravidla od dubna . LIDOVÉ NÁZVY: Smetanka, husí kap, lví zub, mlíč, mlíčí, hadí mlíčí, kačenec, kačinec, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky