středa 23. prosince 2015

Jak pěstovat vavřín

Od jara do podzimu bude strážit vchod do domu, zkrášlovat terasu. Jde o nenápadnou, odolnou a navíc étericky . My dnes vavřín používáme jako koření. Pěstování a využití vavřínu.


Jeho osobitá chuť je téměř neodmyslitelná například v polévkách.

Pochází z Asie, kde dorůstá jako keř až několika metrů. Listy široce kopinaté, s krátkým řapíkem. U nás vavřín v takové podobě bohužel nenajdete.


Díky našim klimatickým podmínkám můžete vavřín pěstovat jen jako přenosnou rostlinu. Listy a větévky byly od pradávna symbolem vítězství, slávy a dobré pověsti. Za rozvoj pěstování i použití vděčí antice. Kdo by aspoň jednou neviděl portrét Julia Césara s vavřínovým věncem . V našich podmínkách se pěstuje spíše v nádobách .

Pěstuje se v subtropech celého světa, např. Vavřín je subtropický vždyzelený keř. Je však nutné počítat s tím, že v nádobě se nedorůstá takové výšky jako ve svém přirozeném prostředí. Jinak se ale vavřínu při pěstování v nádobách dobře daří. Plody vavřínu jsou bohaté na silice, tvořené částečně tuky, částečně terpenickými látkami.


Dobrý den, potřebuji poradit ohledně pěstování bobkového listu v domácích. Na pěstování je vavřín velice nenáročný, pěstujeme jej v běžném . Laurus nobilis nebo vavřín vznešený, tak se jmenuje rostlina, ze které získáváme koření známé jako bobkový list. Kdo z nás si umí představit . Aromatický vavřín nachází uplatnění také v parfumerii. Dříve se vavřín využíval v lidovém léčitelství.


Chcete-li se dozvědět, jak ho pěstovat. Jak pěstovat vavřín vznešený neboli bobkový list ze semen? Doporučujeme semínka co nejdříve po . V Česku se vavřín pěstuje. Dobře se tvaruje řezem a proto je ve Středozemí používána na živé . Bobkový list je sušený list vavřínu ušlechtilého .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky