středa 11. října 2017

Černobýl

Archiv Černobýl je vytrvalá a rozvětvená rostlina, která může dorůst do výšky až m. Má tuhé, hranaté, větvené lodyhy, které vyrůstají v trsech. Roste u nás jako plevel, jeho listy jsou . Pelyněk černobýl je vytrvalá bylina využívaná při trávicích potížích a při čištění organismu. Na orné půdě je zvláště nepříjemný ve víceletých pícninách, jež snadno potlačuje svým bujným vzrůstem. Zapleveluje však i jednoleté plodiny, především tam, .

Léčí problémy zažívání, mírné křeče v trávicím ústrojí, zánět průdušek, . Patří mezi nejstarší léčivé byliny. Používá se nať, která se sbírá na počátku květu. Léčivé účinky: Čaj z černobýlu se používá při gastritidě a poruchách zažívání.


Zároveň je nedílnou součástí repelentů proti hmyzu, bylinného . Známý také jako pás svatého Jana. Po tisíciletí hojně využívaná bylinka. Již staří Římané si ji vkládali do bot, aby ulevili .

Na západě je zasvěcen antické bohyni . Jeho účinky jsou ale slabší než u pelyňku pravého. Z lékařského hlediska jsou využívány, jak na Východě, tak Západě. Podtitulek: významný alergen.


Anglicky: Mugwort, Felon herb, Common wormwood. Oblíbilo si pelyněk černobýl i lidové léčitelství. Artemisia vulgaris (pelyněk černobýl ) - Botanická fotogalerie - Prohlížení a vyhledávání fotografií rostlin. Sbírá se kvetoucí nať (herba artemisiae), vzácně kořen. Silice z Pelyňku černobýlu je vhodná při únavě či ochablosti, pomáhá zvyšovat koncentraci.


Ulevuje při žaludečních a střevních obtížích, a také při nechutenství. Lidový název: bylina dvanáctera léků, černobýl , černobejl, hořkohub, otec bylin, peluň, pelyněk, polejnek. Toto ostré koření má peprné aroma, s jemným sladkým podtónem a vůní máty.


Výborně se hodí k tučnějšímu masu, huse, kuřeti a kachně. Nařízením EU je zakázáno uvádět na obalu výrobku jakékoliv zdravotní účinky. V jakém množství lze dávat pelyněk černobýl králíkům. SLOVNÍ TVARY: Černobyl ~ Černobyle ~ Černobylech ~ Černobylem ~ černobýli ~ černobýlích ~ Černobylu ~ Černobylům ~ Černobyly . Jste připraveni na celoživotní zážitek?


Bezpečnější a jednoduší návštěva Černobylu.

Zodpovědní, přátelskí, 1 garance vrácení peněz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky