čtvrtek 24. května 2018

Merunkové jádra

Pecky meruněk obsahují jádra (mandle) a tyto můžeme rozdělit na dva druhy, a to sladké a hořké. Sladké jsou většinou ty běžně dostupné a lze je . Amygdalin je kyanoglykosi který se rozkládá vlhkostí a enzymatickou činností na cukr a jedovatý kyanovodík. Kolují nejrůznější zvěsti o jedovatosti meruňkových jader. Při nadměrné konzumaci sice mohou být nebezpečná, stejně jako třeba mandle, na druhou stranu ale .

Podobně jako většina ořechů a semen, tak i jádra meruněk jsou velice výživná. Doporučené denní dávkování: meruňková jádra dvakrát denně. Hořká meruňková jádra působí proti rakovině. Kromě toho v nich najdete i kyselinu gama-linolenovou, linolovou, nebo . Persiko nebo také hořké mandle, ale jsou to vlastně meruňková jádra , vyloupané pecky meruňek.


U batolat je riziko, že překročí bezpečný limit, již při konzumaci jednoho malého jádra meruněk. V meruňkových jádrech se přirozeně vyskytuje .

Primitivní národ Hunzasů byl známý pro konzumaci meruňkových jader ve velkém množství. Aby se dostali k měkkému jádru , rozbíjeli tvrdé pecky. Problém je, že sušená meruňková jádra , z nichž se pilulky skládají, jsou stejně jako ta vyloupaná z meruněk, jedovatá. Ostatně i sami uživatelé . Mezi živinami, které obsahují, je jedna s názvem amygdalin, která je . Obsahují především látku zvanou amygdalin neboli méně . Tyto látky mají svou jedinečnou kombinací příznivý vliv na lidský . Laetril, což je jiný název pro vitamín B1 obsahuje mimo jiné přírodní substanci zvanou . Plod obsahuje kamenitou schránku skrývající semínko – jádro. Sladká meruňková jádra jako neobvyklé oříšky obvyklé chuti.


Na základě 30-letého výzkumu se doporučuje - meruňkových jader za den. Food Standards Agency (FSA) doporučuje ne více než jádra za den. Allnature hořká BIO meruňková jádra jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a vzácného amagdalinu, který se vyskytuje jen v jádrech některých druhů . Jsou bohatá na draslík, fosfor, železo, zinek a hořčík.


Celý život doma posloucháte, že meruňková jádra jsou nebezpečná a rozhodně se nemají jíst.

Pak vás navštíví sousedka s tím, že je dětem . Udělejte si přehled o cenách, přečtěte si . Veškeré tyto vitamíny a minerály . Z minerálů obsahují hořčík, draslík a fosfor. Sladká jádra meruněk (Prunus armeniaca), neboli také „hořké mandle“ se vyznačují výraznou chutí velice podobnou mandlím. Solená meruňková jádra , vynikající ke sklence vína. Meruňky pochází s největší .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky