pondělí 18. září 2017

Měsíček lékařský výsev

Můžeme z něj připravit nálev, mast, čaj, koupel i tinkturu. U nás se donedávna pěstovaly jen měsíčky se žlutými a oranžovými úbory. Měsíčková mast z měsíčku lékařského má blahodárné účinky, pomáhá při hojení ran a jizev, účinkuje na popáleniny nebo omrzliny.


Ne jinak tomu bylo u měsíčku lékařského (Calendula officinalis). Ideální výsev probíhá za bezmrazých dnů během března a dubna. Tato letnička vyžaduje slunné a prostorné místo, ale pokvete i ve stínu.

Vyhovuje jí většina půd (nejlepší je vápenitá), ale ne příliš promáčená. Měsíc po výsevu již měsíčky bujně rostou. Semena začnou klíčit za 5-15.


Přímý výsev semen na stanoviště je možno provádět od března do června . Pochází z oblastí Středozemního moře a na našem území se pěstuje bezmála 6let. Měsíček je velice známá, léčivá a nenáročná letnička. MĚSÍČEK LÉKAŘSKÝ (Calendula officinalis), slov.


Na jaře před výsevem zapravujeme mělce do půdy přibližně 1kg síranu . Teplé barvy slunce na člověka dobře působí, aniž by si to dobře uvědomoval.

Postupným výsevem získáváme rostliny po celé léto. Její výška se pohybuje kolem cm. Možnost podzimního výsevu : ano.


Právě konec březina a začátek dubna je vhodný pro výsev měsíčků. Jednoletá oblíbená léčivka, výsev březen–duben, nenáročná, květ oranžový, příp. Rostlina se vyznačuje svými krásnými žlutými kvítky a svým využitím v. Nápadné oranžové květy dělají z měsíčku nepřehlédnutelnou . Termín kvetení od června do zámrazu.


Doba květu: červen – září. Mesíček lékařský Vilmorin má plnokvěté, jasně oranžové květenství, které budou zdobit. Nejvhodnější je přímý výsev osiva v březnu až květnu, můžeme provést i . Výsev pro předpěstování … II.


Popis: Calendula officinalis měsíček lékařský. Z pozdnějšího výsevu - na konci května - budou květy měsíčku zahradu zdobit . Nenáročná větvená letnička s kopinatými, aromatickými listy. Později můžeme provést i přímý výsev.


Jelikož se jedná o nenáročnou bylinku, je možné výsev provádět od konce března, přičemž klíčí již při teplotě několika stupňů nad nulou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky