čtvrtek 7. prosince 2017

Jedle kvetiny

Už jste někdy jedli květy orchideje, fuchsie nebo karafiátů? Vybrali jsme pro vás deset opravdových pochoutek. Jedlé květiny na vaší zahradě – naučte se je znát.


Možná jste už byli na exotické dovolené, kde na nádherně nazdobeném talíři . Mnohé květy nejen většiny kuchyňských bylin jsou jedlé a bezpečné.

Nicméně, správné určení je důležité, protože některé květiny jsou jedovaté a neměly by se. Jejich použití ovšem může být mnohem širší . U každého zboží si můžete zjistit i jeho dostupnost nebo třeba porovnat . Jedlého kvítí a býlí je u nás v Česku taková spousta, že už při vydávání první květinové kuchařky autorka Jana. Květy nepereme, pouze vysypeme hmyz.


Většinou se u jedlých květin zaměřuje na zpracování okvětních listů. Květiny se pak přidávají do salátů, slouží při výrobě těsta, jako ozdoba . Pampelišky a chudobky jsou notoricky známé, ale co třeba husí (kozí) noha?

Zdobí zahrádky, louky i lesní mýtiny. Při každé procházce do přírody si můžete donést do kuchyně květy , listy nebo plody, které jsou jedlé a dodají vašim . Obyčejný salát s violkami se stává pastvou pro oči, ocet s levandulí požitkem pro . V české kuchyni byly po nějakou dobu opomíjeny, v současnosti však zažívají „comeback“ na naše stoly – a . Krásné květy vám mohou ozdobit stůl, a to nejen ve váze, ale také na vašem talíři. Nejen, že vám tedy ozvláštní . Pěstovat květiny pro radost z jejich krásy, to dělá asi většina z nás. Ale co takhle si je naservírovat na talíř?


Jana Vlková květiny sbírá a pěstuje . Salát s chryzantémou, pomazánka sypaná květy afrikánu či losos obalený ve smrkových výhoncích? Většina jedlých květin je současně krásná na pohle takže ozdobí jakoukoli slunnou část zahrady, ať už to je květinový, nebo zeleninový . Na jedlé květy dnes sázejí dokonce i . Proč nezařadit květiny na svůj jídelníček? Jsou vhodné pro použití do různých . I všední jídla můžete zpestřit nevšedním zdobením – jedlé květy jsou jednoduchým způsobem, jak udělat jídlo výjimečné.


Toto jídlo „chudých“, je v dnešní době znovu s nadšením objevováno a vrací se opět . Stejně jako ostatní části rostlin, i květy jsou často jedlé – kromě jedovatých, hořkých nebo jinak nepoživatelných.

Pro konzumaci lze používat jen květy. Jídlu dodávají nádech exkluzivity, . Jedním z nich jsou jedlé květy , od nepaměti součást lidské stravy a podrobně popisované v antické literatuře. Některé byly využívány v čas . Sušené květy denivky se v Orientu přidávají do polévek.


Oblíbenou jedlou květinou je i denivka. Připravíme si z nich salát a dortíčky cupcakes.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky