pátek 22. prosince 2017

Ženšen listy

Také Jiaogulan, což je další název pro pětilistý Ženšen. Užíváme čerstvé listy podle velikosti, – listy denně a sušené ve formě čaje. Listy z ženšenu můžete sbírat po celý rok, v období od července do.


Stejně jako jiné bylinky má i ženšen své omezené denní dávkování, to by . K těm nejdůležitějším patří: saponiny (gypenosidy), aminokyseliny, bílkoviny , . Jednoletý ženšen má jen jeden trojčetný list , v druhém roce vyroste jeden list.

Listy ženšenu pětilistého se dají použít na přípravu nejrůznějších zeleninových salátů, ale je možné z nich vařit i čaj, který má nasládlou chuť a . Z ženšenu si můžete připravovat čaj z čerstvých nebo sušených listů. Stačí vzít lžičky čerstvé rostliny a zalít čtvrt litrem vroucí vody, nechat minut vyluhovat, . I když tradiční pěstování ženšenu za účelem získání jeho kořenu je doslova věda, obecné pěstování ženšenu není nikterak složité. Důležitá východoasijská bylina, označovaná jako 5listý ženšen či bylina nesmrtelnosti.


Vzhledem k využití listů na přípravu čaje, doporučujeme přihnojovat . Jedno velké kořenové uskupení, vzpřímená lodyha s listy na vrcholku, tak to je Ženšen. Asi si zaslouží trochu lepšího popisku a proč nezačít právě u toho, jak .

Listy můžeme použít také do zeleninových salátů a nebo je sušit. Ze ženšenu se používá nejčastěji jeho kořen, podobně jako zázvor, ale také jeho listy. Zo ženšena sa používa najčastejšie jeho koreň, podobne ako zázvor, ale tiež jeho listy.


Vyšší ručně tříděná třída oblíbeného ženšenu pětilistého (jiaogulan). Listy jsou pečlivě probrány a zbaveny nežádoucích stonků a nečistot. V místech kde lidé pijí odvar z jejích listů , se běžně dožívají velmi vysokého věku. Názov päťlistý ženšen si rastlina vyslúžila, pretože obsahuje gypenosidov, ktoré sú.


Mají široce klínovitý tvar. Používajú sa listy čerstvé alebo sušené na prípravu čaju, pretože majú . Na spodní straně jsou krátce chlupaté. I během zimy listy zůstávají na kmeni.


Jiaogulan s označením HQ – High Quality (nejvyšší kvalita) je tříděn a zpracováván podobně jako nejkvalitnější čaje. Pětilistý ženšen - Jiaogulan - je považován za jednu pro zdraví. Na jeho kvalitu jsou kladeny nejvyšší . Mladé listy obsahují léčivé glykosidy, které jsou účinné při angíně a jiných krčních . Díky vysokému obsahu ginsenosidů, které ukládá jako zásobu enegrie v listech a kořenech, má Ženšen významnou úlohu ve farmaceutickém průmyslu.


Jak se pětilistý ženšen používá?

V Číně mu přezdívají „bylina nesmrtelnosti“ a přisuzují mu až zázračné schopnosti. Pre imunitný systém je najdôležitejší koreň, ale používajú sa aj listy , pričom to, čo je na. Pre človeka sú najlepšie kórejský a čínsky ženšen. Výjimečně se používají také listy , které obsahují flavanoidy, trifolin a panaseniosid. Gynostemma pentaphyllum - zátiší.


Amachazuru - detail mladého listu. Týmto spôsobom využijete všetky liečivé látky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky