pátek 16. prosince 2016

Mydlice lékařská pěstování

Není vhodné ji pěstovat v bytě a neměla by se sázet v blízkosti rybníků, protože . Archiv Podobné Popis a způsob pěstování mydlice. Mydlice lékařská je vytrvalá rostlina dorůstající výšky - cm. Oddenky jsou aromatické, obsahují saponin a pěnící látky. Mydlice je vlhkomilná trvalka se zřetelně třížilnými listy.


Slovensky: mydlica lekárska.

V zahradách se mydlice pěstuje jako okrasná rostlina. Mydlice se také pěstuje jako okrasná květina s příjemnou vůní. Pro pěstování v květináči není vhodná, ale klidně si ji můžete vysadit na . Užití: saponiny účinně zřeďují vazké hleny v zanícených průduškách.


Současně dochází ke zvýšení sekrece sliznic a ke zvýšené tvorbě moče, takže léčí i . Moravě dva výjimečné sady, kde se pěstují mandle? Vedle přírodní formy se mydlice pěstuje i ve formách plnokvětých s květy růžovými nebo bílými. Vyžaduje vlhčí a výživnou půdu, stanoviště by . Lze ji množit dvojím způsobem.

Pěstování mydlice lékařské. Ze semen a dělením kořenů. Není vhodná k pěstování v bytě ani v blízkosti rybníků, protože výměšky . Upřednostňuje vlhčí půdu, jinak nenáročná na pěstování. Využití: Má antimykotické a antibakteriální účinky, využívá se . Naše výpěstky jsou otužilé, pěstované za přirozených, přírodních podmínek a nemají tedy problém s. Saponaria officinalis Alba Plena - mydlice lékařská.


Dříve se pěstovala , proto je zdomácnělá v obcích. Jiří Mařan poradí, jak pěstovat fíkovník v naší nadmořské výšce. Rostlina bývá pěstována jako okrasná rostlina. Původní areál mydlice lékařské není s největší pravděpodobností totožný s dnešním, protože se dlouho pěstovala v selských zahrádkách.


V obcích, kde kdysi žili . Vytrvalá, dlouho vzchází , možné i rozmnožování oddenky, čerstvá rostlina silně voní – kytice květů . Ty se nejprve sbírali v přírodě, ale čím dál víc se začaly pěstovat v zahradách,. Přináší i vyzkoušený návod na domácí přípravu šamponu z mydlice lékařské. Bylinky a jiné rostlinné zajímavosti pěstované bez pletí na záhoně.


Své místo si též našla v . Pěstuje se i jako dekorativní rostlina.

Výskyt: Na úhorech, rumištích, pěstuje se polně. Sbíraná část: Květní úbory.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky