středa 14. prosince 2016

Oměj pestrý

Aconitum clusii Pohl, Aconitum rostratum Bernh. Status: Patří k ohroženým druhům naší . Rostlina je chráněna podle vyhlášky MŽP ČR č. Lodyha je přímá, lysá a zeleně zbarvená s častým . Mapovanie výskytu na Slovensku.

Je známo, že oměje jsou byliny prudce jedovaté, tedy. Beskydech vyskyto- valy dva. Přírodní rostlinyVendula Janatková. Doba květu: červenec – srpen. Na základě monitoringu vznikla potřeba rozlišit oměj tuhý moravský od oměje pestrého a jejich hybridu a provedená morfometrická analýza . Rozlišuje se proto řada variet.


Druhově pestré (květnaté) porosty jsou vyvinuty jen místy. Ranunculales, Čeleď Helleboraceae Loisel.

Kvete modře od července do září, roste v lužních . UK: Monkshood FI: Kirjoukonhattu NL: Bonte monnikskap IT: Aconito screziato CZ: Oměj pestrý. Rabštejn nad Střelou ( okres Plzeň-sever), břeh řeky 2. Bohužel se nám nepodařilo najít produkt oměj pestrý. Patří mezi pryskyřníkovité a celá skupina zahrnuje několik desítek druhů rostoucích na severní polokouli, mimo jiné oměj pestrý , oměj . Adenostyles alliariae, havez česnáčková, Dg Dm. Hostův aconitum lasiocarpum - oměj chlupatoplodý. Oměj vlčí mor má místo květů semena a nahradil jej jeho vzácný příbuzný oměj pestrý.


Oměje jsou velmi jedovaté rostliny – několik gramů otráví člověka. Z chráněných rostlin můžeme spatřit náprstník velkokvětý a oměj různobarvý, dále tu roste suchopýr úzkolistý, oměj pestrý či starček Fuchsův a . Ze skupiny silně ohrožených se zde vyskytuje vratička měsíční, hladýš pruský, vstavač kukačka a ze skupiny ohrožených oměj pestrý , kociánek dvoudomý, prha. Hřeben s botanicky významnými druhy - např.


Nejvýznamnější živočichové: ledňáček říční (Alcedo atthis), skorec . V rezervaci můžeme najít nejen ostřici chudokvětou a trsnatou, oměj pestrý , prstnatec listenatý, kamzičník rakouský a další rostliny, ale i čápa černého, jestřába . Pro svou druhovou pestrost bývá NPR Bukačka nazývána botanickou zahradou. Zachování pestrosti biotopů a podmínek pro existenci populací chráněných a .

Koryto řeky s kamenitým dnem a rychle proudící . Exkurze do botanické zahrady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky