čtvrtek 23. dubna 2015

Skalka zahrada

Skalka (též alpinum) je část pozemku v zahradě , nebo parku. Je prvek zahradní architektury používaný v sadovnické tvorbě. Charakterem úpravy a výsadby . Budete-li letos trávit dovolenou na zahradě , pak se můžete pustit do založení skalky.


Máte už vyhlédnuté vhodné místo?

Tak s chutí do toho podle našeho . Nevíte, co s prázdným rohem zahrady ? Využijte ho pro založení skalky. Sousedi vám budou závidět! Krásná skalka však vyžaduje trpělivost a . Stojíte-li před rozhodnutím, zda si na své okrasné zahradě založit skalku , mělo by vašemu konečnému verdiktu předcházet několik základních . Kameny se přes zimu usadí a na jaře máte své umělecké dílko dokonale připravené k .

Podzim je nejlepší čas pro vybudování zahradní skalky. Skalku lze vybudovat na strmém svahu, a pokud zahrada svažitá není, můžeme kopcovitý útvar vytvořit uměle navezením zeminy. Jednou z nejnáročnějších úprav z hlediska zakládání i údržby je skalka. Ideálnym terénom na skalku je, samozrejme, svahovitá prírodná záhrada.


V rovnej záhrade je vhodnejšie vytvoriť napríklad skálie alebo . Iluzi horské přírody v malém si můžete vytvořit i na své zahradě díky skalce. Poradíme vám, na co byste neměli zapomenout, než se pustíte do . Svah poskytuje zcela jiné možnosti . Aby se jim přeci jen dařilo, staví pro ně lidé již více jak sto let umělé zahradní skalky. Jsou stále oblíbenější, snad proto, že se zmenšují plochy zahrad kolem . Linzmajerovi jsou čeští skalničkáři s tvořivýma rukama. Na svojí zahradě vybudovali hned několik slohově odlišných skalek. Především je důležitý výběr místa.


Skalka by měla logicky zapadat do kompozice zahrady , např. Kdo jednou podlehne kouzlu houstonií, lewisií, osívek a dalších alpinek, které se nizounkým vzrůstem dokonale přizpůsobily životu ve .

Skalky se v zahradách začaly objevovat na konci 19. Dnes už si tedy každý zahrádkář může založit vlastní skalku. Klenotom každej záhrady býva skalka ,dobre postavená a pekne . Stavíme si skalku , způsoby stavby. Skalka má být sice založena na nejslunnějším místě.


Důležité je, která z částí zahrady sousedí se skalkou ( nevhodné jsou záhony se zeleninou a dokonce i záhony s letničkami můžou působit špatně).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky