středa 15. dubna 2015

Čínské zelí

Brassica chinensis) pochází z východní Asie, jedná se o významnou zeleninu v jižní a střední Číně a. To, co obvykle považujeme za čínské zelí (čili ta podlouhlá hlávka zabalená v igelitu, kterou v marketech kupujeme na salát), se správně . Možná tomu nebudete chtít věřit, ale to, co si v obchodech kupujeme pod názvem čínské zelí , je vlastně zelí pekingské. Jednoduchý a skvělý recept na dietní zapečené čínské zelí se žampiony s jogurtovo - smetanovou zálivkou a goudou. Recept, podle kterého se vám Bezva salát z čínského zelí zaručeně povede, najdete na Labužník.


Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů.

Když se řekne zelí, většina z nás si vybaví typické bílé a fialové hlávky. Stejně jako každý jiný druh zelí , i to čínské může být konzumováno syrové nebo vařené. Ať tak či onak, nebudete mít potíže s jeho pravidelným . Očištěné zelí nakrájíme na čtverečky.


Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Cibuli zpěníme na rozškvařené slanině, přidáme zelí , sůl a pepř, sojovou. Podáváme vychlazené buď samostatně,. Co přesně obsahuje a jaké jsou její hlavní zdravotní pozitiva?


Zelí nakrájíme na tenké nudličky a pokapeme šťávou z citrónu.

Přidáme cukr, olivový olej, osolíme a opepříme. Salát silně promačkáme tak, aby pustil šťávu. Bílé zelí podporuje imunitní systém, červené má výraznější chuť a dvojnásobné množství železa. Pekingské i čínské zelí je možno pěstovat prakticky od jara do zimy.


Pěstování obou druhů není nijak náročné, rostou prakticky v každé . Podrobný návod k tomu, jak si na zahradě s úspěchem vypěstovat jak pekingské, tak i čínské zelí. Text mimo jiné popisuje rozdíly mezi oběma . Hlavně velké obchodní řetězce rádi matou své zákazníky. A právě u názvosloví čínského a pekingského zelí to dělají od samotného začátku, co se právě . Bohužel se v Evropě téměř nepěstuje a je tato rostlina dovážena. Protože čínské zelí pochází z jižních oblastí Číny, není odolné k nízkým teplotám.


Roste velmi rychle, první sklizeň je možná již za 21–dní. Salát z čínského zelí s mrkví a koprem uvádím především pro ty z nás, kteří trpí na oslabenou slinivku. Všelijaké saláty z mnoha surovin nejsou vždy při . Jsou typickou zeleninou podzimu a zpestří každý zeleninový salát. Pekingské zelí se však často zaměňuje za čínské a mnohdy pěstitelé ani .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky