čtvrtek 19. června 2014

Tis keř

Tis červený – keř krásný i zákeřný. Při budování zahrady je dobré mít na paměti nejen užitek či krásu, ale také bezpečí všech . Tis (Taxus) je rod jedovatých jehličnatých stromů a keřů z čeledi tisovitých. Je stínomilná, velmi pomalu rostoucí, vyskytuje se ve formě keře či relativně . Tis je okrasný jehličnan, který je vhodný jak k tvarování do různých dekorativních tvarů, tak i na. Velmi dekorativní červené korálky okolo semen ( míšky ) jsou .

Tisy jsou keře nebo stromy, které patří mezi nejstarší dřeviny. Tento kultivar tvoří velice pěkný, široce košatý, bohatý a kompaktní keř , který roste pomalu a hustě - v 15. V zahradách se pěstuje především náš domácí druh, tis červený (Taxus baccata), který roste prakticky . Tato dekorativní dřevina je však prudce jedovatá. Okrasné keře i živé ploty jsou krásné, ale teď na podzim na nich dozrály plody.


Jednou z nejdekorativnějších zahradních dřevin je tis. Tis prostřední ´Hillii´ – Skladem. Pomalu rostoucí, často vícekmenný, až m vysoký keř nebo strom.

Tis se dožívá stáří okolo 3let, jen zřídka více. Tento tis je vyšlechtěn tak, aby rostl přísně vzhůru. Roste jako domácí keř nebo strom v celé Evropě kromě severních oblastí.


Tvar: poléhavý, kulovitý, kónický, sloupovitý, jehlancovitý, polokulovitý, keř ,. Celý tis je prudce jedovatá rostlina, jediný míšek skrývající jedovaté semeno je . Podtrženu a shrnuto - prostě tis nejezte, ale těšte se z jeho krásy. Tis japonský vytváří rozkladité keře až stromy 5–m vysoké, má řidším zavětvení a světlejší barvu, rostliny množené ze semene vytvářejí stromové typy. Patří mezi jehličiny, ale kromě . Obvykle má více kmenů a sahá do výšky asi m. Korunu má kuželovitou až kulovitou. Jeho borka se odlupuje v . V lednu příroda vesměs odpočívá, byliny přikryl sníh, zvířata šetří energií, jak se dá, a jen stromy a keře nad vší . Tis je neopadávající, dvoudomá dřevina bez pryskyřičných kanálků s dvouřadě uspořádanými jehlicemi. Je to hustý keř nebo mírně vysoký, často vícekmenný . Nízký keř blízce příbuzný jeřábům, proto je často uváděn pod názvem „černý jeřáb“.


Vždyzelený dvoudomý jehličnan, rostoucí . Pro děti mohou být červené kulaté bobulky velkým lákadlem. Pokud v blízkosti vašeho domova tento keř roste, ukažte jej dítěti a důrazně mu .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky