čtvrtek 24. března 2016

Kvety levandule

Aby jsme podpořili bohaté kvetení levandule a docílili pěkného hustého keříku, sestříháváme levanduli již od mladé rostllinky. Levandule se stříhá na jaře nebo . Právě teď je ten pravý čas. Abychom byli přesní, jde o levanduli lékařskou. Lidově se jí říká spikrnát, dulenka nebo devandule.


Může vyrůstat až do půl metru.

V období kvitnutia, čo je zhruba v júni až júli, sa voňavé a krásne kvety levandule režú pre rôzne účely. Veď levanduľa zdobí, lieči, vonia, . Poupata ale nesmí být příliš rozvinutá. Dále se levandule uchovává . Krása levandule nespočívá v jednotlivých rostlinách, ale v bohatém porostu, kdy sytě fialové květy zkrášlí každou skalku nebo okrasnou . Jestliže chcete levanduli zpracovat, nesmíte se květy moc dlouho kochat.


Sběr je třeba provést ve chvíli, kdy květy nejsou ještě zcela rozvité. Stříhání levandule je důležité proto, .

Květ levandule se využívá v . Taková bílá levandule dozajista ozvláštní Vaši zahradu. Starat se o levanduli je velice snadné a za minimální péči se Vám odmění voňavými květy , které mají . Podkvětní listeny jsou 3-mm dlouhé, . Květy levandule (sušené) už od pradávna se používají na přípravu čaje. Na přípravu čaje a do pokrmů můžete posbírat a nasušit pouze květy levandule. Ty by neměly být plně rozvité. Po odkvětu nebo po sklizni . Dobře se osvědčuje pěstování levandule na mírně svažitých místech nebo ve speciálně.


Z velmi široké škály uplatnění levandule dnes slouží v první řadě jako uklidňující prostředek při nervovém vyčerpání a při potížích se spaním. Když levandule odkvete, což je přibližně na začátku srpna (záleží na nadmořské výšce a slunci), je ten pravý čas na odstřihnutí květů. A ještě dnes se látkové pytlíčky naplněné levandulovými květy.


Pravá levandule (Lavandula angustifolia) kvete výraznou fialovou barvou. A jen od 8metrů nad mořem výš. Abyste si na příští rok opět zajistili záplavu omamně vonících květů , je třeba odkvetlé . Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. Ale krom toho, že polámat levanduli před sklizní je hřích, nebylo by poležení pohodlné ani bezpečné.

Voňavé květy jsou od rána do večera . Plně vzrostlá levandule vám dá – svazečků květů , .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky