čtvrtek 27. srpna 2015

Gazanie

Obě totiž spadají do čeledi hvězdnicovité ( Asteraceae). Gazánie je nižší příbuzná kopretiny. Ve své domovině, v Africe, se jedná o trvaĺku.


Na výběr je mnoho barevných kultivarů. Budou ozdobou vaší okrasné zahrady.

Tvoří růžici přízemních listů. Krátké stonky nesou výrazně zbarvené květy jsou složeny z dlouhých jazykovitých květních . Jej výrazné kvety sa ráno otvárajú a večer zatvárajú, pri daždi sa neotvoria. Evropané poznali gazánii v patnáctém století.


Její rozšíření do zahrad ale trvalo dalších dvě stě let. U nás se začalo prodávat její osivo až v . Tato nízká letnička se pěstuje poměrně snadno, potřebuje slunné stanoviště. Popis: Nádherná letnička, která kvete po celé léto.

Dorůstá výšky okolo cm. Listy tvoří ružici, ze kterých výrůstají stonky s krásnými květy. Ačkoliv za označením sluneční květina se může skrývat i slunečnice, je tento přídomek pro gazánie víc než patřičný.


Původem pochází z Jižní Afriky, je z čeledi Asteraceae – Hvězdnicovité. Vytváří přízemní růžici stříbrnošedých šedozelených listů, čárkovitých. Gázanie je nádherná, veselá letnička, které neúnavně kvete po celé léto nepřehlédnutelnými květy výrazných barev. Akoby si zaumienili neplytvať svojou krásou za podmračného počasia. Vtedy totiž zostávajú ich kvety povýšenecky zatvorené.


Kto už však gazánie raz pestoval, . Gazanie neboli úborovka je velmi atraktivní a dekorativní letnička v několika výrazných barvách květu. Při zemi tvoří hustou růžici tmavě zelených lesklých listů, . Výjimečná odrůda je držitelem ocenění FLEUROSELECT GOLD MEDAL. Asteraceae - hvězdnicovité (složnokvěté).


Plantae - rostliny oddělení Magnoliophyta - rostliny krytosemenné třída Rosopsida - vyšší dvouděložné . Gazania rigens - gazánie pevná (úborovka ztuhlá). Extra velké květy v křiklavých barvách.

Vynikající pro záhonovou výsadbu i do nádob. Velké květy na silných stoncích. Sázíme na slunná stanoviště. Vhodné jak do záhonů, tak do truhlíků.


Letničky, které mohou ale i lehce přezimovat. Nabízíme osiva a semena rostlin zeleniny jako rajčat, paprik a jiných plodin, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky