úterý 17. února 2015

Klikva

Klikva je rod rostlin z čeledi vřesovcovitých. Rod klikva je řazen do rodu brusnice, např. Jak se liší borůvka, brusinka a. Populární americká (kanadská) brusinka přísně vzato není brusinka. A podle zákona by tak neměla být označována.


Odedávna se používá v kuchyní i jako lék.

Je stejně kvalitní jako brusinky, bobule jsou ale větší a poněkud. Základem těchto výrobků není brusinka, ale klikva. Jedna z nich obývá i naše rašeliniště a bažiny, ale ta, která nás zajímá nejvíce, pochází ze . Brusinková omáčka ke zvěřině a zavařené brusinky či klikva ke svíčkové patří do české kuchyně snad odjakživa. Ale kde je nasbírat, když . Dřevina je typická svými až 180cm . Správně však jde o klikvu , tedy Brusinky (Vaccinium macrocarpon).


Informací o jejím pěstování V Česku je málo, navíc jsou často nepřesné a zavádějící.

Je to nízký keříček s velkými červenými bobulemi, z nichž je vynikající džem či kompot bohatý na vitaminy. Oxycoccus oxycoccos (L.) . Roste v horských lesích a na rašeliništích. VELKÉ SAZENICE - LETOS RODÍCÍ. Sušená klikva slazená třtinovým cukrem v biokvalitě. Chutná skvěle samotná, může být součástí snídaně a lze ji využít i při pečení.


Vhodné jako pamlsek i jako. Plody klikvy velkoplodé byly v tradiční medicíně severoamerických indiánů využívány k prevenci a léčbě infekcí dolních cest močových. Vitamínová bomba - klikva velkoplodá nebo také brusnice velkoplodá.


Bohatě plodící kultivar klikvy , která je známa nejenom jako . U každého zboží si můžete zjistit i jeho dostupnost nebo třeba porovnat . Plody jsou vhodné k přípravě marmelád a sirupů. Složení: bio klikva velkoplodá (brusinka), bio jablečná šťáva, bio slunečnicový olej. Výrobek může obsahovat stopy arašídů, jiných . Kvete v červnu bílými kvítky.


Jedná se o původně americkou rostlinu, která je příbuznou . Big Pearl je bohatě plodící odrůda klikvy velkoplodé.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky